Laserblekning

Borttagning av tatueringar är en relativt enkel procedur, men vi är noga med att informera dig om de viktiga steg som du kan vidta för att uppnå ett bra resultat. När du kommer på konsultation så kommer vi att berätta allt du behöver tänka på och även ge dig en broschyr med instruktioner som du kan ta med dig och läsa hemma ifall du skulle glömma något. Laserbehandlingen påverkar huden på ett sätt som enklast kan liknas vid ett väldigt ytligt brännsår, du blir röd och svullen och ibland kan vissa personer få blåsor. Eftervården är egentligen inte konstigare än vad du fick göra efter att du hade tatuerat dig, inte helt samma, men många av de sakerna du skulle undvika då bör du även undvika efter den här behandlingen.

 

Många patienter blir lite svullna och ömma på det behandlade området, men det släpper som regel efter någon dag.
Vissa reagerar med att de får en sårskorpa eller blåsor inom 8–72 timmar. Det är ingen fara och inte någon indikation på att du kommer få några ärr, men det kan vara lite retsamt eftersom det kliar en del. De försvinner dock efter en till två veckor.
Om du får sårskorpor eller blåsor är det extra viktigt att du följer skötselråden noga.

Behandlingsdagen

Det är väldigt viktigt att man kyler huden på det behandlade området under det första dygnet efter behandlingen. Svullnaden och inflammationen i huden kommer då att lägga sig mycket fortare och framförallt så kommer risken att det blir några blåsor minska betydligt.
Man kan kyla med en kyl påse, isbitar eller något annat kallt från frysen, dock är det är viktigt att man inte kyler för länge varje gång. Om man kyler mer än några minuter åt gången så finns det risk att man kan få köldskador, vi rekommenderar därför att kyla många korta gånger under dagen istället för ett flertal längre. Det bästa sättet är att trycka det på och av ett par sekunder i taget.

Det väldigt bra om du håller det behandlade området ovanför hjärtat när det finns möjlighet under dagen. Detta är särskilt viktigt för tatueringar på underbenet, vristen och foten och det kommer hjälpa till att dämpa svullnad.

Det finns lite olika vävnadsreaktioner som kan uppstå efter varje behandling.
Följande symptom är normala efter en laserbehandling:

  • Behandlingsområdet är svullet
  • Behandlingsområdet förefaller vitt, rosa eller rött
  • Behandlingsområdet har små blödningar, blåsor och rodnad
  • Det har bildats blåmärken runt behandlingsområdet

De flesta reaktionerna brukar lägga sig efter 1-2 veckor, beroende på person till person. Däremot tar det oftast lite längre tid innan rodnad lägger sig.

 

Dagarna efter och fram tills nästa behandling

Om behandlingsområdet fortfarande känns svullet eller bränns dagen efter behandlingen så är det en bra idé att fortsätta kyla tatueringen. Annars behövs det inte.

  • Rakning bör undvikas i det behandlade området tills det är helt läkt ( 5-10 dagar )
  • Ibland kan hudytan bli lite sårig, om du upplever detta kan du kan täcka området med en kompress några dagar. Vi rekommenderar Apoteas non-stick, men tänk på att det även behöver kunna andas.
  • Efter behandlingen rekommenderar vi att du använder aloe vera kräm. Smörj in din tatuering 3-4 gånger per dag tills huden har återhämtat sig igen. Om du får blåsor behöver du inte smörja in tatueringen, då låter du istället den vara helt och hållet för att få läka ifred.
  • Undvik bastu, badkar, swimmingpool, badtunnor, sjöar, floder och hav vatten i minst sju dagar efter behandling för att minimera exponeringen för bakterier. Om det har bildats en skorpa, blåsor eller om huden blivit sårig så får du istället vänta tills huden har blivit helt återställd.
  • Att klia sönder blåsor och sårskorpor är strängt förbjudet. Det är en av de vanligaste orsakerna till att det blir ärrbildning.
  • Om du kommer att vistas i solen så måste du använda en solkräm med en solskyddsfaktor på 30 eller högre över området 3 månader efter behandlingen och du bör du även täcka den behandlade ytan med kläder/kompress.
  • Ifall det har bildats en sårskorpa på det behandlade området så kan du smörja in det med vitt vaselin, det hjälper att hålla skorpan mjuk. Det är en oparfymerad produkt som är lämplig för allergiker. Detta kommer även att minska
  • Precis som när din tatuering var ny så bör du undvika smutsiga och dammiga miljöer den första tiden, så minskar du risken för infektion.

Vänta med fysiska aktiviteter så som styrketräning, löpning eller liknande aktiviteter som belastar kroppen under de första dagarna efter behandlingen. Desto större tatuering du har desto längre bör du vänta. Låt kroppen få en chans att ta hand om bläcket och läka huden innan du utsätter den för den extra stress som ett träningspass innebär.

Blåsor

Blåsor är en normal reaktion som i vissa fall uppkommer. Vissa får det oftare än andra och det skiljer sig från gång till gång om man får det eller inte. Om det inte blir några blåsor så betyder det inte att behandlingen varit mindre effektiv eller att den inte skulle fungera. Ibland reagerar kroppen genom att bilda blåsor över tatueringen, medan andra gånger inte. Oavsett så fungerar behandlingen lika bra.

Det är väldigt viktigt att man inte petar på blåsorna så att dem går sönder. Om en blåsa spruckit är området som ett stort öppet sår, vilket betyder att man måste vara extremt noga med att hålla det rent så att ingen infektion uppstår. Även hur lång tid man har blåsorna varierar mellan personer och behandlingar. Men det är inte ovanligt att det kan ta 1-2 veckor innan de lägger sig av sig självt. Du kan använda non-stick kompresser för att skydda blåsorna. Vi rekommenderar Apotek hjärtats egna sterila kompresser.

Till sist…

Det absolut viktigaste att komma ihåg är att det är strängt förbjudet att gnugga på eller skrapa bort skorpor/blåsor som kan utvecklas under läkningsprocessen. Detta är den vanligaste orsaken till infektion och kan leda till ärrbildning. Läkningsprocessen kan ta allt från 5 till 25 dagar (eller mer). Infektioner är mycket sällsynta, men om efterbehandlingen inte följs kan det inträffa.

Tecken på att du fått en infektion kan vara dålig lukt från behandlingsområdet, röda ränder, gul-grön vätska från huden, feber och smärta. Om du misstänker att du fått en infektion eller om du har några frågor eller funderingar, så är det bara att ringa eller maila oss så ska vi hjälpa dig.

Resultat

Först efter åtta veckor ser man äntligen det tydliga resultatet av din första behandling. Givetvis börjar det blekas redan under dag 1, men efter åtta veckor så har den största blekningen skett. Eftersom det är en väldigt långsam process för kroppen att transportera bort alla bläckpartiklar så kommer blekningen fortsätta i flera månader efter behandlingen. Dock sker den absolut största delen av blekningen under de första 8 veckorna.
Man vänjer sig själv snabbt vid att se tatueringen gradvis bli blekare, därför är det inte alltid så lätt att själv avgöra hur mycket tatueringen verkligen har blivit blekt. För att du lättare ska kunna se resultatet av varje laserbehandling så börjar vi alltid varje behandlingstillfälle med att ta en bild.

Inför behandlingen

För att få bästa resultatetär det viktigt att du förbereder dig korrekt. Det finns några saker du ska tänka på före ditt besök, inga komplicerade saker men följer du råden hjälper det dig till maximalt resultat. Det är dessutom viktigt att du följer eftervården noggrant.

  • Tvätta området som ska behandlas strax före din bokade tid
  • Ingen parfym/smink/hudkräm på området under behandlingsdagen
  • Ingen spray tan eller bronzer 4 veckor före behandlingen och 2 veckor efter
  • Raka området över tatueringen om du har mycket hår där

Bedövningskräm
Vi rekommenderar bedövningskrämen Emla som tar bort en stor del utav smärtan. Den använder man genom att applicera ett tjockt lager över hela tatueringen 1-2 timmar före behandlingen. Täck sedan området med med plastfolie och tejpa fast fast folien så att det blir lufttätt.

Undvik att ta smärtstillande läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra (aspirin) eller ibuprofen (exempelvis Ipren, Treo och Magnesyl) 3 dagar före och 3 dagar efter behandling, det kan öka risken för blåmärken och/eller blödning. Läkemedel som endast innehåller paracetamol går däremot bra att använda. Exempelvis Alvedon.

Om du har någon irritation i huden runt området för din tatuering så planerar vi in din tid efter att irritationen är borta (dvs. solbränna , hudutslag, psoriasis, eksem, giftek/murgröna, etc.)

Utsätt inte behandlingsområdet för stark sol under 4 veckor före behandlingen och 6 veckor efter. Om du ska resa på semester kort före/efter behandling så är det viktigt att du använder hög solskyddsfaktor (SPF 50) och helst fäster en liten kompress över tatueringen så att den är helt skyddad från solen.

Om du är sjuk eller känner att du håller på att bli sjuk måste vi boka om din behandling. Kroppens immunsystem har redan fullt upp och om vi då utsätter den för den stress som en laserbehandling innebär så är risken stor att du kommer att må ännu sämre efter behandlingen.

Använd bekväma kläder som inte skaver mot tatueringen. Om tatueringen sitter vid svanken eller vid midjan är det bra att använda lite lösare sittande byxor (eller mjukisbyxor). Området kommer att vara känsligt ett par dagar och du vill inte orsaka irritation.

 

Vill du boka tid eller kontakta oss för mer information?